” Twin baby in tummy wasn’t moving.. ” – Dr Sheikh Muszaphar Shukor

Dr Sheikh Muszaphar Shukor Kongsi Detik Mencem4skan Tentang Bayi Dalam Kandungan Dr Halina Awal Pagi Tadi. MasyaAllah Semoga Selamat Semuanya. Part Cari Degup Jantung Baby Tu Memang Berdeb4r Betul !! 

Proses kehamilan menuntut banyak kesabaran jiwa dan emosi tidak hanya daripada si ibu malahan juga daripada si bapa. Bermula dari awal kehamilan sehinggalah detik bersalin, berbagai proses dan langkah berjaga-jaga yang perlu diikuti oleh ibu hamil untuk memastikan kandungan sentiasa sihat.

Ketika usia kandungan memasuki 28 minggu ataupun 7 bulan, setiap ibu perlu mengira pergerakan bayi kandungan. Setiap kali bayi menendang, jumlahnya perlu dicatatkan dalam buku kesihatan mengikut jadual yang disediakan oleh pihak hospital. Ini adalah untuk memastikan bayi sihat dan tidak lemas dan terjadi terbel1t tali pusat.

Dr Sheikh Muszaphar berkongsikan di Instagramnya kisah mencemaskannya bersama isterinya Dr Halina kira-kira jam 1 pagi tadi. Anak kembarnya Adam dan Noah yang bermain bersama Dr Halina secara tidak sengaja terjat0h ke atas perut Dr Halina membuatkan salah satu daripada bayi dalam kandungannya itu kurang bergerak.

Menyedari akan pergerakan bayi dalam kandungannya yang kurang aktif berbanding biasa ini, mereka bergegas ke bahagian kecem4san h0spital. Dapat dibayangkan perasaan Dr Halina yang r1saukan kandungannya sehinggakan air mata Dr Halina menitis. Namun alhamdulillah, kedua-duanya selamat dan degupan jantung mereka dapat dikesan oleh doktor di hospital melalui Ultrasound Scan.

Jom tonton video di bawah :

(Klik butang KANAN > untuk menonton video seterusnya.. )

View this post on Instagram

Video – Twin Baby in tummy wasn’t moving We had a traumatic experience last nite . The twins Adam & Noah were playing and accidentally fell on Dr Halina’s tummy . It was a big hard blow … Dr Halina was quiet the whole time and only told me one of the twins in the tummy was not moving or kicking for the past 2 hours . Hati pun tak sedap … Normally the twins in the tummy are very active at night especially the Girl twin . Not taking chances we went straight to the Emergency Department at 0100 in the morning . It was the longest 20 minutes drive . Both were quiet praying inside . I could see Dr Halina was in tears … Did an urgent Ultrasound Scan and Alhamdulillah both heartbeats were detected . Syukur sangat kepada Allah … I can’t imagine if anything happens to the unborn twins or to any of our kids – God forbid Nauthu Billah – I wanted to share to all pregnant mothers out there … Don’t take things for granted . Follow your instinct as Mothers know best . Make sure the baby is kicking well – at least 10 kicks within an hour . Do not delay going to the hospital. Every second matters … Pregnant mothers need to be knowledgeable on their unborn in whatever circumstances . Expect the unexpected The Spouse need to be there at all times supporting each other . It could happen to anyone … Salam Everyone Love As Always PS – Do pray for Dr Halina to have a smooth pregnancy Everyone . Amiinn … Amiinn … Repeating another Scan today – InsyaAllah

A post shared by Dr Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar) on

Perkongsian ini mendapat perhatian daripada peminat dan mereka juga turut sama mendoakan keselamatan Dr Halina dan kandungannya itu. Antara komen-komen peminat :

” May Allah protect those twins and dr halina.. “

” Allahuakbar… Saya rasa nak nang1s baca coretan drsheikhmuszaphar I feel her walaupun saya tak pernah alaminya but bila kita as a mother dah rasa nikmat ini, bila jadi begini memang automatically akan berlinangan air mata.. “

” Semoga dibwh lindunganNya… hope everything went well… aammiinn.. “

” Aamiin Alhamdulillah everything would be okay InshaAllah.. “

” Nang1s sy baca ni dr sheikh muszaphar .. will doa for both of you drhalina.. “

” Mudahkan lah urusan Dr Halina, Ya Allah…. Selamatkan dia dan kandungan nya. Aaammiiinnnn.. “

” Aamiin Alhamdulillah everything would be okay InshaAllah.. “

” May mommy drhalina & the twins are portected and blessed by Him. Aamiin YRA.. “

Alhamdulillah setakat coretan Dr Sheikh ditulis keadaan Dr Halina dan bayi dalam kandungannya selamat. Sama-sama kita doakan semoga tiada apa-apa yang memudaratkan untuk kandungan kembar Dr Halina ini. Kami di Berita Kopak mendoakan semoga Dr Halina dipermudahkan segala urusan sepanjang hamil sehinggalah selamat melahirkan cahaya mata kembar ini nanti. Aamin..

Silakan SHARE..

Sumber : IG Dr Sheikh Muszaphar Shukor

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..