” Ada yang DM kata ini ri4k, menunjuk.. ” – Abby Abadi

Terima Kec4man Netizen Kerana Muatnaik Video Suaminya Sedang Solat Di Atas Jalan Di Instast0ry. Ini Resp0n Abby Abadi Yang Makan Dalam. Terbaik !!

Arbaiyah binti Abdul Manan atau lebih dikenali sebagai Abby Abadi merupakan seorang pelakon dan penyanyi pada suatu ketika dahulu. Kini Abby sudah lama meninggalkan dunia seni dan memberikan tumpuan kepada kelurga serta kerja-kerja amal.

Meninjau ke akaun Instagram Abby, dia banyak berkongsi aktiviti hariannya serta perniagaan yang dijalankannya. Kebanyakan perkongsian Abby pasti disertakan kapsyen yang panjang dengan berkongsi pelbagai cerita mengenai dirinya serta keluarga.

Antara entri terbaru Abby ialah dia telah meluahkan sesuatu yang diterimanya melalui DM di Instagramnya di mana netizen menegurnya apabila dia memuatnaik video di Instastory yang menunjukkan suaminya sedang solat di atas jalan tar.

Netizen tersebut memerli Abby seolah-olah seperti ingin menunjuk dan r1ak. Abby telah memberi respon terhadap komen netizen itu di p0sting di bawah dengan begitu panjang lebar. Abby juga turut memuatnaik video yang dikongsikan di Instastorynya itu.

Jom lihat perkongsian di bawah :

( Kl1k butang KANAN -> untuk gambar-gambar seterusnya.. )

View this post on Instagram

Meh Abby Abadi nk membebel lagi … . Semalam Sy kongsikan video suami solat ni kt story.. ada yg dm kata ini riak, menunjuk. Sy balas semula, Sy kata kalau suami pos sendiri, mungkin menunjuk tp kan Sy yg pos, ALLAH lebih tahu niat seseorang tu 😚 . Ini IG Sy… ye Sy tak sempurna. Takkan mungkin sempurna… tapi Sy cakap, Sy kongsi tazkirah, renungan qalbu.. ingatkan pasal solat dalam IG ni agar IG sy bermanfaat utk org lain. Jadi bila tiba2 Sy padam, ada juga kenangan indah yg Sy tinggalkan disini.. 🤭 . Rugi kalau guna laman sosial sembang kosong je, buat lawak tah apa2, tunjuk itu, tunjuk ini tp langsung tak berdakwah semampu kita & sampaikan peringatan dari DIA. Konon agama/amal ibadat sendiri2.. dalam laman sosial utk enjoy2 je. Sakit sungguh la kalau beranggapan begitu 😒 . Bila ingatkan benda baik2, pergi mana2, apa keadaan pun mesti jaga solat, serba tak kena.. bila ajak liburan, ajak gi konsert, pergi layan benda2 mengarut.. berpuluh2 kali post pun takpe, siap repost lagi..bila pasal solat, sentap tak tentu hala… itulah kesilapan besar kita sbnrmya. Walhal hidup ni mmg utk sebarkan agama DIA. Muhasabahlah..mmg tanggungjawab kita saling mengingatkan & berpesan2. Berpesan2.dgn kebenaran. Berpesan2 dgn kesabaran. Bukan sebab kita konon baik dari org lain, tp sebab nak sama2 ke syurga & bernilai disisiNYA 😍 . Renungggggggg balik apa sbb ALLAH masih izinkan kita bernyawa hingga hari ini. Enjoy selagi buleh ke atau ingat mati buleh dtg bila2? Takpelah.. nnti taubatlah.. Nanti solatlah.. Banyak nauu nanti, tiba2 mati… nk jawab mcmana dgn ALLAH dalam kubur nanti? . Rugi wak hidup tak solat.. dah besar panjang dah pun. Nak kaya, nak makan sedap, nak enjoy selalu, gi bercuti selalu.. tp solat taknak.. caner? Siapa nk bagi 😬 . Ok bai. Sambung membebel bila free ye hehe 26/9/2020

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat Abby. Antara komen-komen mereka :

” Bila Suami ingt Allah…bertuah isterinya… “

” Betul sgt2 Kak Abby. Biarla bila kita takde nanti yg ada kat ig kita perkongsian yg baik2… Mana tau asbab post kita ada yg terjentik hati nk berubah ke arah kebaikan.. “

” Org yang sifat ir1 hati yang akan kata ri4k, kadang apa yang kita tunjukan ia hanya untuk tauladan pada kita dan peringatan untuk kita melakukan kebaikan.. “

” Alhamdulillah kak Abby. . biarkn pikir baik… Simpan baik2 untuk kenangan akn dtg ank²… Biar Allah menilai keikhlasan diri kita dari apa yg Org berkata yg tak baik.. “

” Share benda baik ckp ri4k, tak share ckp tak buat.  Aneh2 manusia sekarang. Apa la yg dia nak pun tak tau.. “

” Abaikan sikap2 neg4tif .. seb4rkan perkara2 positif… love u kakak .. “

” Betul kak abby . orang ni kadang² akal cetek main sebuh je mcm tak ade akal dan fikiran. Besaba ye kak.. “

Begitulah keadaan di media sosial di mana netizen mempunyai berbeza pandangan dan pendapat. Ada yang suka berfikiran neg4tif sentiasa dan diharap Abby abaikan sahaja komen-komen neg4tif sedemikian. Semoga perkongsian daripada Abby dapat memberi kebaikan kepada semua orang.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Abby Abadi

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..