” Cantiknya, boleh jadi fesyen hari raya.. ” – Netizen

Lagi Hadiah Hasil Tangan Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Khas Buat Orang Gajinya Pula. Wah, Nampak Cantik Dan Idea Yang Sungguh Menarik !!

Bukan sahaja pandai memasak malah Tuanku Permaisuri kita, Tunku Hajah Azizah juga pandai menjahit. Baginda juga mahir membuat jahitan crochet. Crochet atau dikenali sebagai jarum kait satu merupakan salah satu seni jahitan yang popular di negara kita.

Jarum yang digunakan adalah terdiri dari satu batang jarum yang berkepala hook. Biasa jarum crochet dipanggil hook needle. Tidak semua orang pandai menjahit crochet tetapi ia sangat mudah untuk dipelajari apabila kita mengetahui teknik asasnya.

Sebelum ini, Tunku Hajah Azizah pernah berkongsi seni jahitan crochetnya di laman Instagram milik Baginda. Disebabkan minat baginda terhadap hasil kraftangan menyebabkan Baginda menerima Anugerah Ikon Kraf pada tahun 2019.

Menerusi akaun Instagram, Tunku Hajah Azizah memuat naik beberapa gambar jahitan crochet yang dijahitnya untuk orang gaji Baginda. Crochet tersebut digunakan untuk memudahkan pemakaian mask wanita bertudung. Hasil seninya sangat cantik.

( Klik butang kanan > untuk melihat gambar seterusnya.. )

Rata-rata netizen memuji jahitan crochet baginda dan idea ini sangat menarik untuk wanita bertudung. Antara komen-komen mereka :

” Cantiknya tuanku.. Brilliant idea.. ”

” Cantik sangat permaisuri buatkan beruntungnye… arw4h nenek saya sangat pandai mengait mcm2 jenis dia boleh buat.. Tapi cucu tak mewarisi hanya simpan baju kait yang dia buatkan untuk saya dah 25 tahun masih elok baju tu.. “

” Wahhh jadi cantik pakai mcm tu. Selamat hari raya Tuanku.. stay safe.. “

” Cantik sgt…. suka tgk setiap hasil kraftangan tuanku….. “

” So Creative… very convenient for those wearing hijab…  Can be a product and sell them.. the profit will go to the needed.. “

” Cantiknya… boleh jadi fesyen hari raya… “

Wah, kreatif sungguh Tuanku Permaisuri kita. Nampak cantik dan memudahkan lagi pemakaian mask bagi wanita bertudung. Betul apa yang dikatakan netizen ia boleh dijadikan fesyen di hari raya tahun 2020. Lepas ni mesti ramai yang akan memakai sebegini.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Tunku Azizah

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..