” Pandainya Noah cakap Mandarin, fasih berabuk terus speakingnya.. ” – Netizen

Video Anak Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor, Sheikh Noah Bercakap Dalam Bahasa Mandarin. Baru Umur 5 Tahun Dah Fasih Sebutannya. Comel Noah Ajar Daddy Sebut, Siap Muncung-Muncung Mulutnya. Yang Daddy Sebut Tu Lain Macam Pulak Maksudnya, Hehe !!

Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor sememangnya aktif di laman sosial dan sering berkongsi perihal kehidupannya bersama anak-anak. Dengan 6 orang anak yang mana 4 daripadanya sudah pun mula bersekolah, anak-anak Datuk Dr Sheikh diatur dengan jadual harian yang padat dengan pelbagai aktiviti.

Meninjau akaun Instagram Datuk Dr Sheikh Muszaphar, telah dikongsikan satu video yang memaparkan salah seorang anak kembar lelaki Datuk Dr Muszaphar iaitu Sheikh Noah bercakap dalam bahasa Mandarin.

Noah yang kini berusia 5 tahun ini sama seperti kakak-kakaknya dihantar ke sekolah aliran Cina sejak masih kecil lagi. Ramai yang bertanya mengapa Datuk Dr Sheikh menghantar anak-anaknya ke sekolah aliran SJKC.

Terang Datuk Dr Sheikh di kapsyennya, inilah alasannya iaitu supaya anak-anaknya ini boleh fasih bertutur, menulis dan membaca dalam bahasa Mandarin. Ini juga demi kebaikan pada masa akan datang apabila mereka semua dewasa.

Jom tonton video di bawah :

Perkongsian oleh Datuk Dr Sheikh ini mendapat perhatian daripada warganet. Namun ada komen yang mengatakan Datuk Dr Sheikh menyebut perkataan ‘sohai’ yang bermaksud g1la, hehe. Antara komen-komen mereka yang dapat kami kongsikan untuk pembaca :

” Well done abang Noah, comel betul mata dia. Adorable lah che3ky Noah ni. Dr i heard you said ‘ sohai’, that means cr4zy haha.. “

” I agree with you Dr. Both my kids completed primary 6 at SJKC. My daughter then, went to Mahidol College of Music in Bangkok and now she is fluent in thai .. i believe kids picks up language very fast.. “

” Wahhh amazing, good job Noah. Same hereā€¦ klu budak2 game pun kita iya kan jer la.. janji ada effort dia nk speak in mandarin n ada bunyi kira ok la tu.. “

” Its really Mandarin sentences, Dr. Good Noah, sebutan dia best dengar. Dah fasih walaupun baru tadika, siap ajar daddy lagi hehe.. “

” Aunty only know Wo Ai Ni je Noah haha. Bijaknya lah anak soleh ni. Tak faham pun rasa comel bila dia sebut, syok dengar.. “

” Its mandarin dr. He said, something greetings at the first line. baguslah Noah, sebutan jelas. Lepas ni speaking berabuk lah dengan other siblings.. “

” Pandainya Noah cakap Mandarin, fasih berabuk terus speakingnya. Mandarin pandai, English pun ca1r, hebatlah anak-anak Dr ni.. “

Untuk menguasai bahasa Mandarin sememangnya perlu pended4han awal dan nampaknya Noah seronok bercakap dalam bahasa tersebut. Semoga Noah diterangkan hatinya dalam pelajaran dan dapat memenuhi impian daddy untuk berjaya dalam hidup.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Drsheikhmuszaphar

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..