” Sistur memang tegas ye.. ” – Rita Rudaini

Rita Rudaini K0ngsi Cara Didikan Untuk Anak-Anaknya Dapat Pujian Netizen. Wah, Bagus La sistur Ni, Pengajaran Untuk Saya Juga. TAHNIAH Sis !!

Setiap ibu bapa perlu bertanggungjawab mendidik anak-anak dengan pendidikan agama supaya anak-anak tersebut menjadi anak yang soleh. Ibu bapa perlu menjaga diri kanak-kanak dari perkara yang boleh mer0sakkan dirinya sama ada dari segi pemikiran dan fizikal.

Penekanan kepada pendidikan agama harus diberikan perhatian yang ser1us dalam pembentukan sahsiah mereka. Begitulah yang dilakukan oleh pelakon cantik Rita Rudaini dalam mendidik kedua-dua anak-anaknya Airit Rizqin dan Airit Qaqa Arjuna.

Beliau yang berkesempatan telah berkongsi caranya dalam memastikan pendidikan agama anak-anaknya sentiasa teratur telah memuat naik sebuah posting bergambar anaknya yang sedang membaca al-quran di laman Instagram miliknya. Beliau memuatnaik posting tersebut untuk berkongsi cara beliau mendidik anak-anaknya.

Dalam kapsyennya, Rita Rudaini berkata, beliau akan memastikan anak-anaknya akan bangun solat subuh dan mengaji al-quran. Beliau akan mengej0t anak-anaknya untuk bangun dan melakukan perkara yang sama setiap hari. Beliau akan bertegas dalam hal ini, demi kebaikan untuk masa akan datang

Menurutnya lagi, sekiranya kita sayangkan anak-anak, didiklah mereka dengan al- Quran kerana al- Quran yang akan membantu kita di akhir4t nanti. Sekiranya kita sudah tiada, anak-anaklah yang akan membaca dan sedekahkan bacaan al- Quran buat kita.

Di bawah ini perkongsian daripada Rita Rudaini :

View this post on Instagram

Sisturr mgg syg ank2…subuh mmg kejut dorg bgn..biasa laa budak2 nk bgn pagi2 mmg susah…jgn kata budak,org tua pon ada jugak susah…tp sisturr mmg tegas ye..ada yg syg ank xnk kejut la kesiannn tgk ank tidoq penat,biar laaa siannn….tp sisturrr ni kesian kt ank2 sisturr klau x solat subuh n baca AlQuran…sbb apa pon kita,itu lah benteng kita nnti kt sana…itu yg sisturr hari2 ckp kt depa supaya depa ingat… . . . Ada ibu bapa yg silap…’kecik lg…xpe laaa’ ,..salah tu…masa kecik ni la depa ikut ckp kita….bila masuk umur 12thn depa ada pemikiran sendiri dah…depa xkn ikut ckp kita….dah besaq baru nk suh solat..mmm mmg liat laa..sisturr ckp pd pengalaman sendiri…sisturr pon dulu pernah remaja…mmg ikut kepala sendiri laa xsolat sbb pikir ‘muda lg,lambat lg mati’ ..bila pikir balik,berapa tahun nya sisturr rugi besar….sbb tu sisturr xnk benda tu berulang jadi kt ank2 sisturr 😢… . . . Satu yg sisturr pikir…nanti bila dh kt alam kubur,sapa yg nk sedekah surah2 kt kita? Kwn2? Xyh lah simpan harapan sgt 😀selalunya bila kita xde mmg xde laa…kita susah pon kwn2 susah nk tolg😅….so ank2 lah harapan n bekalan kita kt sana….klau syg mereka,ajar mereka dr kecik kenal tikar sejadah & AlQuran…insyaallah mereka xkn sesaat lupa kita kt sana nnti…terang laa jugak kubuq kita dgn bacaan surah2 yg dorg sedekah kt kita 😊…xdak laa kt sana nnti tertunggu2 xdak sapa pon nk sedekah kt aku arini 😅…. . . . Masa kita dh berlalu…dan kita dh lalui mcm2…jgn biar ank2 kita lalui mcm kita….syg xbertempat itu akan menyusahkan hidup mereka…klau syg ank2,didik lah depa syg sejadah & AlQuran….sisturr ni bukan alim n baik sgt tp sisturr nk ank2 sisturr jd yg terbaik utk bekalan sisturr di sana 😌…. . . . Biar tegas utk kebaikan depa hingga ke tua…ada org ckp ‘kesian depa kecik lg,biaq la depa main mcm budak2 lain’ …eh dorg pon main la 🤣naik basikal,main game ada time tau..bukn dok pegang fon or game 24jam…sisturr slalu pesan kt depa…ingat fornite tu nk tolong depa kt sana ka 🤣🤣…lps ngaji lps selesai tggjwb depa kt ALLAH,ada masa lapang main lah sekejap…sabtu & ahad sj…tegas kn sisturr 🤣 tegass syggg 🥰 sekian…

A post shared by RITARUDAINI® (@ritrud727) on

Perkongsian Rita Rudaini ini mendapat pujian dan ucapan tahniah daripada netizen. Mereka juga berterima kasih kerana mengingatkan mereka tentang hal ini. Ini adalah antara komen-komen mereka :

” Tahniah, Moga anak2 sis dpt jadi hamba Allah yg baik.. “

” Tahniah, didikan yang baik pasti kebaikan jua menunggu sis.. “

” Alhamdulillah, suka sangat dengan cara sis didik dan ajar anak-anak.. “

” Bagus la sistur ni, pengajaran utk saya tq sistur.. “

” Kalau dari kecik dah di ajar mcm tu. Inshaallah nanti dah besar dah jadi part of them kan. Itu la di namakan t0ugh love.. “

Alhamdulilah. Rita Rudaini seorang ibu yang mahu anak-anaknya mendekati dengan Al quran untuk bekalan di akhir4t. Sesungguhnya anak yang soleh akan mendoakan ibu bapa bila mereka sudah tiada. Semoga Rita dan anak-anak sentiasa dalam Rahmat ALLAH selalu. Amin

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Rita Rudaini

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..