” Saya was was, tak0t tak kena pada gigi dan tak sah.. ” – Netizen

Ditanya Hukum Mandi Wajib Jika Pakai Braces Oleh Netizen, Ini Respon PU Azman. Amboiii Ayat Last Tu Kelakar Sangat Cik Man !!

Braces atau pendakap gigi digunakan untuk menyamakan kembali keteraturan antara gigi dan mencantikkan susunan gigi. Senyuman yang cantik amat indah seandainya dihiasi dengan susunan gigi yang teratur. Oleh kerana itu, ramai orang yang memakai pendakap gigi ini untuk membetulkan susunan.

Namun di dalam Islam, niat dan cara yang betul amat dititik beratkan. Sekiranya untuk kesihatan ia dibolehkan namun sekiranya hanya sekadar suka-suka,sebolehnya dielakkan. Banyak hukum agama yang melibatkan anggota badan antaranya mandi wajib.

Beberapa kemusyk1lan yang timbul antaranya pemakaian braces dan sejauh mana sah mandi wajib seseorang sekiranya memakai braces. Untuk mendapatkan jawapan yang tepat, ilmuan agama dicari dan yang paling popular dikalangan netizen adalah PU Azman atau Cik Man yang sering menyampaikan dakwah menerusi laman sosial.

Menerusi akaun Instagram, Cik Man telah berkongsikan satu persoalan dari netizen bertanyakan tentang hukum memakai braces ketika mandi wajib. Berasa was-was samada mandi wajibnya, Cik Man memberikan penerangan yang sangat mudah difahami. Seperti biasa ayat last Cik Man pasti ada jenaka.

Jom baca perkongsian di bawah :

Perbincangan ini mendapat perhatian ramai. Antara komen-komen mereka :

” Astaghfirullah.. ni tahap tinggi sangat lucu ni.. “

” Cikman nak4l naauzubillah.. “

” Boleh ke mandi wajib tak pakai gayong tapi pakai shower.. “

” Hahahahaha gempak doe ayat dia.. “

” Kalau time mandi wajib ade tampal plaster kat mana-mana anggota badan, nak kena bukak ke sapu je air kat atas plaster tu?.. “

Akhirnya terjawab sudah kemusykilan hamba Allah ini tentang hukum sah mandi wajibnya itu. Penerangan yang ringkas, walaupun diiringi jenaka namun difahami ramai. Kami di Berita Kopak mendoakan semoga Cik Man akan selalu meneruskan dakwahnya dan menyelesaikan segala kemusyk1lan agama seperti ini di masa hadapan. Aamin..

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..