” Saya nak tanya apa huk0m lelaki pakai rantai.. ” – Netizen

Penjelasan Dari PU Azman Mengenai Persoalan Huk0m Bagi Lelaki Memakai Rantai. Ada Je Lawak Yang Cik Man Nak Tambah Yer !!

Siapa tidak kenal dengan penceramah bebas PU Azman. Namanya semakin dikenali setelah kejayaannya sebagai juara Pencet0s Ummah. Seorang yang peramah dan suka melayani peminat membuatkan dirinya diikuti oleh ramai peminat di Instagramnya.

Umum mengetahui PU Azman atau Cik Man ini suka menggunakan media sosial sebagai medium dakwahnya. Penyampaiannya spontan dan bersahaja. Beliau juga banyak kali dijemput ke stesen radio tempatan untuk pengisian slot keagamaan.

Semakin aktif dalam bidang seni, Cik Man juga banyak menjayakan drama-drama. Turut ada program talkshownya sendiri iaitu ‘Tanya Cik Man’. Setiap kali diajukan soalan daripada netizen, pasti akan dikongsikan di Instagramnya untuk bacaan peminat.

Menerusi akaun Instagram, PU Azman telah berkongsikan satu paparan DM yang menunjukkan pertanyaan daripada seorang netizen berkenaan huk0m lelaki memakai rantai. Seperti biasa Cik Man menjawab berserta dalil yang sohih dan boleh dipercayai namun masih tersel1t ayat humornya. Cik Man Cik Man, ade je yer…

Jom baca perkongsian di bawah :

View this post on Instagram

Kita sedia maklum, budaya universal meletakkan rantai perhiasan wanita. Begitu juga akal membenarkan. Maka adat ini menjadi sumber hukum. . أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  لَعَنَ الرَّجُلَ يَلْبَسُ لُبْسَةَ الْمَرْأَةِ، وَالْمَرْأَةَ تَلْبَسُ لُبْسَةَ الرَّجُلِ. . Maksudnya: "Rasulullah laknat lelaki pakai pakaian wanita, dan wanita pakai pakaian lelaki". (Bukhari). . Kecuali rantai selain tujuan perhiasan seperti rantai askar, atau kalungan lanyard. . Kalau burung makan tikus, tikus makan ulat beluncas, ulat beluncas makan daun yang tu rantai makanan. . Burung apa tu Man?

A post shared by PU Azman (@puazmanofficial) on

Walaupun ada unsur hum0r tetapi kemudian penjelasan yang sebenarnya dari Cik Man ini mendapat perhatian ramai lagi-lagi ayat penutupnya yang mencuit hati itu. Antara komen-komen mereka :

” Lelaki tak bole pakai rantai, tp lelaki bole memakai kan rantai emas pd isteri nya.. pasti para isteri syg lebih tp rantai emas ye. Bkn rantai kapal or rantai basikal.. “

” Turn off boy/man with necklace.. “

” Harini mmng terpikir pasal rantai tapi bkn soal ni. haha tq for sharing.. “

” Pedas ui. Sape tak paham tu aq taktahu nak ckp apa.. “

” Burung Apa Tuh CikMan ! Jawapan cikman sentiasa h0t.. “

” Yg last tu, burung apa tu cikman. kalau tak deep memang bukan cikman.. “

” Tak pernah tak hav0c caption cikman ni.. “

” Simple jawapan, tapi tepat pan4han.. “

Alahai Cik Man kalau takde jenaka bukan Cik Man la namanya. Penjelasan yang cukup jelas dan mudah difahami semua. Semoga perkongsian Cik Man ini memberi manfaat kepada semua pembaca. Apa pun, kami di Berita Kopak berharap agar Cik Man sentiasa meneruskan usaha dakwahnya ini dan sentiasa dikurniakan kesihatan dan rezeki yang berpanjangan. Aamin

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..