Huk0m Makan Makanan Atau Masakan Yang Disediakan Oleh Bukan Islam

Masih Ramai Yang Tidak Tahu Huk0mnya. Baca Penjelasan Oleh PU Azman, Ayat Last Tu Memang Win !! 

Dalam membicarakan berkenaan hal makanan halal dan har4m dalam agama islam sangat memberikan perhatian dalam kehalalan sesuatu makanan yang diambil lebih-lebih lagi terhadap makanan orang Islam. Hal ini kerana agama islam sangat menekankan makanan yang baik untuk tubuh badan manusia.

Namun ada di kalangan kita tidak tahu mengenai huk0m memakan makanan yang disediakan oleh bukan islam.  Menerusi tinjauan di Instagram, pendakwah bebas iaitu PU Azman telah berkongsi satu ilmu untuk kita semua dapat memanfaatkan dalam penjelasan mengenai makan makanan yang disediakan oleh bukan Islam.

Umum mengetahui PU Azman antara pendakwah selebriti yang sangat dikenali ramai. Penyampaiannya dalam berdakwah sangat disukai oleh pelbagai kalangan usia kerana PU Azman gemar berjenaka ketika menyampaikan ilmu. Namun ilmu yang disampaikan itu jelas dan bermanfaat kepada semua.

Menerusi posting PU Azman di akaun peribadinya, PU Azman menjelaskan boleh sebenarnya kita memakan makanan yang penyediaannya oleh bukan islam dengan syarat bersih dan daripada sumber yang halal. Turut dikongsikan oleh PU Azman ialah sumber yang sahih dalam surah  Al-Baqarah ayat 168.

Ikuti perkongsian PU Azman tersebut di bawah :

View this post on Instagram

Boleh makan makanan atau masakan yang disediakan oleh bukan Islam. Yang penting bersih sepanjang penyediaan dan masakan serta halal sumbernya. kau bukak surah al baqarah ayat 168. kau hadamkan lepas main game tu. . Kalau makanan yang melibatkan haiwan, hendaklah haiwan halal dan disembelih oleh Muslim. Tak kira laki perempuan kecik besar fizi atau mail yang penting mumayyiz. . Kalau makanan seperti sayuran atau roti, pastikan bersih. Sayur tu tak payah sembelih. . Kalau korang tanya cik man soalan, "napa nak cari makanan orang bukan islam masak, kan ramai orang islam masak?". Cik Man jawab : "aku bukan cakap pasal nak pilih mana satu lebih utama, aku tengah bincang boleh ke tidak nak makan makanan yang disediakan oleh bukan islam". . Jangan lari fokus topik dan isu. kadang-kadang, penyediaan bukan islam lebih bersih dari yang muslim yang segelintirnya tak jaga kebersihan. . hidup Puan Sugu! (tak kenal pi google sendiri) . tiberrr.

A post shared by PU Azman (@puazmanofficial) on

Rata-rata netizen turut mengucapakan terima kasih atas penerangan oleh PU Azman itu. Antara komen-komen tersebut adalah :

” Alhamdulillah terima kasih atas penerangan Cik Man.. “

” Terbaik jwpn jelas utk manusia 2020 tq Cik Man.. “

” Suka dengar dan hadam dari penerangan ustaz, simple n semp0i.. Good job ustaz, terima kasih.. “

” Jawaban cikMan mmg world.. Terbaik Cik Man.. “

” Wow.. Paduuu ayat Cik Man.. “

” Saya suka cra Cik Mman smpaikn point harap org2 diluar sna fham dn hadam.. “

Alhamdulillah, terima kasih Ustaz atas perkongsian dan penjelasan yang sangat bermanfaat buat kita semua, Memang terbaik. Apa-apa pun, kami dari Berita Kopak mendoakan semoga Ustaz sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan terus menyampaikan dakwah kepada semua. Aamin.

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman

Aktikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..