” Hukum gabung puasa.. ” – PU Azman

Video Penerangan Tentang Hukum Gabung Puasa Sunat Syawal Dan Puasa Ganti Di Bulan Syawal Oleh PU Azman. Penerangan Yang Jelas, Part Last Tak Sah Kalau Tak Lawak. Cik Man Oh Cik Man !!

Seringkali apabila selesai ibadah puasa di bulan Ramadhan, Syawal disambut sebagai tanda kemenangan. Dihar4mkan berpuasa pada 1 Syawal dan ramai yang mula mengerjakan puasa sunat Syawal pada hari-hari berikutnya. Banyak kemusykilan dan fahaman tentang hukum menggabungkan puasa sunat dan puasa ganti.

Ada yang mengatakan tidak boleh disekalikan dan ada juga yang mengatakan boleh dikerjakan sekali harung. Bagi menjawab kemusykilan yang sering menjadi persoalan ramai ini, ia perlulah diajukan kepada golongan ilmuan agama supaya tidak tersalah tafsiran.

Antara ilmuan agama yang mudah dan sering berdakwah di media sosial adalah PU Azman. Tanyalah apa sahaja kemusykilan kepadanya, pasti akan diberikan jawapan dengan cara paling simple dan mudah difahami agar persoalan itu dapat dirungkaikan.

Menerusi akaun Instagram, PU Azman telah berkongsikan satu video yang memaparkan beliau memberi penerangan tentang hukum gabung puasa ini. Dengan sehabis baik beliau memberi penjelasan antara puasa yang boleh disekalikan dan tidak boleh.

Jom tonton video di bawah :

Penjelasan ini mendapat perhatian ramai netizen. Antara komen-komen mereka :

” So puasa ganti boleh la gabung dgn puasa 6. Terima kasih.. “

” Nak sangat asingkan tapi kadang-kadang tak sempat jugak sebab tiba-tiba period la pulak.. “

” Okey noted pu. Selalu rasa macam bersalah je kalau nak gabung-gabung ni. Now yakin dah.. “

” Ouhh. Aku tunggu ja mana ustaz nak cakap pasai nihh… Akhirnya yeah.. “

” Cantik huraian.. Thanks cik man.. “

” Thanks cikman. Hahaha. Yang last selalu win.. “

” Tima kasih cik Man.. Jelas dan paham.. “

Akhirnya kemusykilan tentang isu menggabungkan puasa sunat Syawal dan puasa lain terjawab. Maka boleh lah netizen mula membuat puasa sunat Syawal dengan tenang. Penerangan yang jitu dari PU Azman walaupun sudah seperti rap gayanya. Apa pun, terima kasih PU Azman atas penerangan ini.

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..