” Halal makan dakwat sotong ( cecair hitam ). Caption!.. ” – PU Azman

Gar4-Gar4 Tul4r Mengenai Isu Makan Dakwat Sot0ng, PU Azman Beri Penjelasan Tentang Huk0m Sebenar !

Nama penceramah bebas PU Azman bukan asing lagi. Menjadikan media s0sial sebagai platform untuk berdakwah, PU Azman antara golongan bijak agama yang mudah didekati dan amat disenangi ramai. Tidak hanya hal berkaitan huk0m agama malahan segalanya yang menjadi kemusykilan di dalam kehidupan juga diulas olehnya.

Selain membincangkan isu agama dan huk0m hakam, PU Azman juga dilihat banyak memberikan informasi terkini mengenai isu semasa. Di kala negara dil4nda wab4k C0V1d 19, PU Azman antara yang selalu memberi kemaskini terbaru mengenai jumlah semasa.

Beberapa hari lepas heb0h diperkatakan oleh segelintar peminat tentang dakwat hitam sotong setelah melihat masakan seorang pereka fesyen terkenal . Ramai yang mempers0alkan tentang isu dakwat hitam sotong yang dikatakan tidak boleh dimakan.

Menerusi akaun Instagram, PU Azman telah berkongsikan satu kapsyen berkaitan huk0m makan dakwat sotong. Persoalan ini sering menjadi tanda tanya kerana selalu kita mendengar info yang memberitahu ianya har4m dimakan. PU Azman memberikan jawapan namun seperti biasa akhir katanya pasti disudahi dengan jenaka.

J0m baca perkongsian di bawah :

View this post on Instagram

Mazhab Syafie menilai dakwat sotong sebagai najis. Kerana bagi mereka, cecair yang keluar dari badan sesuatu haiwan adalah najis. . Sementara itu kumpulan ulama yang lain menghalalkannya kerana tiada dalil jelas yang mengharamkannya. . مَا أَحَلَّ اللَّهُ فِي كِتَابِهِ فَهُوَ حَلَالٌ، وَمَا حَرَّمَ فَهُوَ حَرَامٌ، وَمَا سَكَتَ عَنْهُ فَهُوَ عَفْوٌ. . Maksud :"Apa yang Allah halalkan dalam kitab-Nya adalah halal dan apa yang Allah haramkan adalah haram. Dan apa yang Allah diamkan adalah boleh". (Riwayat At Thabaraniy. Sanad hasan). . Juga berdasarkan kaedah, asal hukum sesuatu itu adalah harus (boleh) selagi tiada dalil mengharamkannya. . Yang tak boleh, dakwat pen.

A post shared by Cik Man (@puazmanofficial) on

Bagi peminat makanan laut tersebut, pasti merasa gembira bila mendengar penjelasan ini. Di bawah ini antara komen-komen mereka di Instagram Pu Azman

” Bagus ikut isu semasa soalan ni.. “

” Alhamdulillah dapat kepastian.. Ada saya tengok dalam fb,dorang bertek4k pasai kata dakwat sot0ng har4m n4j1s.. “

” Sotong masak hitam (dakwat) memang sedap!!!.. “

” Saya suka makan sotong hitam. Tetiba ada orang cakap , cecair hitam tu naj1s terus saya tak berani nak makan lagi.. Tapi bila cik man kata boleh.. So next time boleh makan lagi.. “

“Cikman punya ayat last tu mesti gel1 hati kalau baca….”dakwat pen”… Ad0h.. “

” Kenyataan sebenar ok pasni boleh makan banyak banyak !.. “

Akhirnya terjawab sudah kekel1ruan mengenai isu dakwat sotong ini. Tidaklah har4m ya dan boleh dimakan. Berbahagialah para pencinta sotong. Apa pun, kami di Berita Kopak mengharapkan semoga PU Azman sentiasa dilimp4hi rahmat dari Allah dan sentiasa memberikan dakwah dan ilmu yang berterusan.

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman by Berita Kopak

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..