” Inilah hasilnya bila anak diajar 2 bahasa.. ” – Tya Arifin

Video Percakapan Anak Tya Arifin, Arif Jiwa Mencuit Hati Ramai Peminat. Wah Arif Terus Gabung Bahasa Malaysia Dan Indonesia. Muka Confident Dengan Cara Sebutan Tu, Comel !!

Memilih pasangan hidup yang berlainan negara, perkahwinan usahawan Tya Arifin bersama Asyraf Khalid Jiwa berjalan dengan baik dan penuh bahagia. Dikurniakan Allah dengan dua orang cahayamata iaitu Arif Jiwa dan Azzahra Jiwa.

Meninjau akaun Instagram Arif Jiwa Asyraf, telah dimuatnaik satu video terbaru Arif. Dalam video ini, Tya meminta Arif membantunya mengambil barang dan sp0ntan Arif menyebut ‘ Ternyata ada di meje ‘.

Percakapan Arif ini membuatkan Tya sendiri tergelak. Gar4-gar4 diajar bercakap dengan menggunakan dua bahasa di rumah, Arif menggabungkan bahasa Malaysia dan Indonesia. Bagus abang Arif, bijak dalam berbahasa.

Arif kemudian dibetulkan oleh Tya dengan dengan memberitahu ayat sebetulnya berbunyi ‘ ternyata ada di meja ‘. Perkataannya nampak sama namun sebutannya ada perbezaan, tapi apa yang penting maksudnya sama sahaja.

Jom tonton video di bawah :

Gelagat Arif ini telah mencur1 perhatian peminat dan ramai yang ger4m mendengar sebutan Arif itu. Antara komen-komen peminat yang dapat kami kongsikan :

” Malaysia : laa atas meje tu je haa. Kalau loghat Kedah be like, laa d0k tang ni ghupanya haha. Apa pun, cerdik la bud4k Arif ni.. “

” Pasti Arif sering c0nfuse dengan apa yang disebut oleh ibu sama ayahnya kan hehe. Besar lagi sikit, dia tahu loghat bahasa dalam Malaysia, lagii pen1ng haha.. “

” Alahh comenya, mix bahasa Malaysia sama Indonesia ye Arif. Lucu la Arif ni, meje dan meja cute je sebutan Arif.. “

” Indonesia ni kalau ikut intonasi guna bahasa baku. Kiyut la Arif ni, dah besar makin pintar dia. Bertambah comel Arif kalau macam ni tau.. “

” Comelnya mix slang Arif ni, alolo Arif boleh je sayang janji faham hehe. Meje ke meja ke Arif tetap bud4k yang comel dan bijak.. “

” Mix terus bahasa Malaysia dan Indonesia ye Arif, comel sangatlah abang Arif ni. Kalau Malaysia sebut laa kat meja ke hahah.. “

” Haha comel Arif. Bagus Arif tahu mak dari Indonesia dan Ayah dari Malaysia. Bahasa campur terus ada dua-dua bahasa ibunda ibu ayah.. “

Sebut meje sambil tersengih tu memang cutelah Arif. Ini bakal jadi kelebihan buat Arif kerana dapat memahami dan berbicara dalam bahasa Indonesia dan Malaysia. Semoga Arif membesar dengan sihat dan menjadi anak yang membanggakan hati kedua ibu bapa selalu hendaknya.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Arif Jiwa Asyraf, Tya Arifin

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..